poniedziałek, 19 lipca 2010

Dla relaksu i ze smakiem

   Na przekór poniedziałkowi - tak dla relaksu, dla wszystkich ziołowy przepis zaczerpnięty, wraz z obrazkiem z najlepszego bodaj kulinarnego bloga White Plate, prowadzonego przez Liskę. Polecamy uwadze i lekturze.  whiteplate.blogspot.com                             

  Ziołowe bułeczki z chrzanem



Z podanych proporcji wyjdzie 9 małych lub 6 dużych bułeczek.
Ziołowe bułeczki z chrzanem
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant)


1 łyżeczka cukru

150 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej, dowolnej

60 g miękkiego białego sera (dowolnego, może to być też serek wiejski, kozi, itp)
40 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soli


1 łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ja użyłam koperku i tymianku)
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut.
Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość.


Wyrośniete ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę (ja dodatkowo na każdej bułeczce zrobiłam cienki pasek z ciasta, którego końce podwinęłam pod spód bułki). Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut.
Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka).
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz