Niech poniedziałek stanie się tradycyjnie tym punktem tygodnia kiedy po weekendzie, po sobotnich targowych zakupach smakowicie rozpoczniemy oczekiwanie na kolejny weekend :)
Zaproponujemy dziś przepis Jamiego Olivera - kucharza inspirującego tysiące amatorów kulinarnych przygód. We wstępie jednej ze swoich książek kucharskich pt. Jamie Oliver w domu autor tłumaczy, że zakochał się w ogrodzie, a zwłaszcza w grządkach z warzywami...
...pesto to potrawa, a właściwie dodatek do potraw gdzie główną rolę gra bazylia - niech więc to świeże zioło da nam się posmakować w towarzystwie czosnku, orzeszków piniowych, parmezanu...
PESTO WEDŁUG
JAMIEGO OLIVERA:
- 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 garście świeżej bazylii
- garść orzechów pinii, lekko opieczonych
- garść świeżo startego parmezanu
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- jeśli chcesz: trochę soku z cytryny
Utłucz w moździerzu czosnek ze szczyptą soli i posiekanymi liśćmi bazyli lub zmiksuj. Możesz dodać więcej czosnku, jeśli chcesz, ja zazwyczaj wrzucam nie więcej niż jeden ząbek. Dodaj orzechy pinii i ucieraj lub miksuj dalej. Przełóż do miski i wsyp połowę porcji parmezanu. Delikatnie wymieszaj i wlej tyle oliwy, żeby składniki się połączyły i stworzyły gęsty sos.
Dopraw do smaku, dodaj pozostały ser i wlej troszkę oliwy. Spróbuj! Smacznego!
www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz