Pani Mariola Poddemska - prowadząca Bar Złoty Osioł i wczorajsze gotowanie zaproponowała przepisy proste, aczkolwiek aromatyczne i podbijające serce i żołądek każdego kulinarnego amatora.
By naszej poniedziałkowej tradycji stało się zadość dzielimy się dzisiaj przepisami... prosto z wczorajszych warsztatów gotowania.
- młoda dynia pocięta na kawałki 3-4cm
- kilka mniejszych pomidorów pociętych w ćwiartki
- główka czosnku (lub więcej)
- 3 cebule posiekane
marynata: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok malinowy (zagęszczony), posiekany czosnek, sok z cytryny, tymianek, oregano, sól gruboziarnista
Dynię ułożyć w formie do pieczenia, wymieszać z kawałkami pomidorów i całymi ząbkami czosnku, posypać drobno posiekaną cebulą, zalać marynatą, wymieszać. Odstawić na 2 godziny, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, sprawdzić kiedy dynia będzie odpowiednio miękko upieczona. Porcje na talerzach polać sosem ogórkowo-jogurtowym
Sos jogurtowo-ogórkowy: zielonego ogórka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, odsączyć ze startego ogórka cały sok i wymieszać go z jogurtem naturalnym, posolić i dodać dużo posiekanej mięty
Ziemniaki zapiekane z rozmarynem i siemieniem lnianym:
- ziemniaki, pocięte na 1,5-2cm kostki
- świeży rozmaryn
- świeży rozmaryn
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek, sól gruboziarnista
Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia lub na blasze, polać oliwą, posypać równomiernie rozmarynem i siemieniem lnianym , posolić, wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika na 35-40min.
Ser biały w tajemniczym sosie:
Ser biały pocięty na średniej wielkości kawałki zalać tajemniczym sosem z: oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, świeżego posiekanego tymianku i soli gruboziarnistej.
Sałatkę przyrządzamy z ogórków, od których odcisnęliśmy sok na sos jogurtowy. Dodajemy bardzo dużo posiekanej świeżej bazylii oraz pomidory pocięte w kawałki średniej wielkości. Doprawiamy solą oraz oliwą z oliwek.
Życzymy smacznego!
Bardzo żałujemy, że nie było nas w ośle....ale ziemniaczki z ziołami juz wypróbowane w domu....pycha...
OdpowiedzUsuń