Gotujemy... krem z cukinii z miętą, jogurtem greckim i mini grzankami:
Składniki:
• 1 duża cukinia
• 1 duży ziemniak
• 1/2 średniej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 750 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• 2 - 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
- Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz