poniedziałek, 23 sierpnia 2010

poniedziałkowa cukinia z miętą

Poniedziałkowy przepis zaczerpnięty tym razem z kolejnej kulinarnej strony godnej polecenia, tj. z Kwestii Smaku. Co prawda głównym składnikiem dzisiejszej potrawy jest cukinia, ale nie mniej istotną rolę drugoplanową gra mięta.
Gotujemy... krem z cukinii z miętą, jogurtem greckim i mini grzankami:

Składniki:

1 duża cukinia
1 duży ziemniak
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 - 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
  • Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
Kwestii Smaku dziękujemy za inspirację, a wszytkim zainspirowanym życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz