poniedziałek, 16 sierpnia 2010

pachniało rozmarynem, tymiankiem, oregano...

15 sierpnia czyli Dzień Zielarza uczciliśmy wczoraj Wielkim Ziołowym Gotowaniem. Impreza miała się odbyć w plenerze w Parku Chopina, ale pogoda troszkę się zbuntowała i wszystko odbyło się szczęśliwie w kolorowych przestrzeniach Baru Złoty Osioł w Gliwicach.
Pani Mariola Poddemska - prowadząca Bar Złoty Osioł i wczorajsze gotowanie zaproponowała przepisy proste, aczkolwiek aromatyczne i podbijające serce i żołądek każdego kulinarnego amatora.
Rozpoczęliśmy od wspólnego siekania... ziemniaków, czosnku, cebuli... Inni rwali z krzaczków świeże zioła. Pierwszą potrawą była dynia pieczona w bardzo aromatycznej marynacie, podana z sosem jogurtowo-ogórkowym. Zaraz potem na stole stanęły ziemniaki zapiekane z rozmarynem i siemieniem lnianym w towarzystwie oryginalnej sałatki z ogórków, bazylii i pomidorów. Do tego wszystkiego zaskakującym dodatkiem był biały ser w pysznej, oczywiście ziołowej, zalewie.



By naszej poniedziałkowej tradycji stało się zadość dzielimy się dzisiaj przepisami... prosto z wczorajszych warsztatów gotowania.

 Dynia pieczona w marynacie:
- młoda dynia pocięta na kawałki 3-4cm
- kilka mniejszych pomidorów pociętych w ćwiartki
- główka czosnku (lub więcej)
- 3 cebule posiekane
marynata: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok malinowy (zagęszczony), posiekany czosnek, sok z cytryny, tymianek, oregano, sól gruboziarnista
Dynię ułożyć w formie do pieczenia, wymieszać z kawałkami pomidorów i całymi ząbkami czosnku, posypać drobno posiekaną cebulą, zalać marynatą, wymieszać. Odstawić na 2 godziny, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, sprawdzić kiedy dynia będzie odpowiednio miękko upieczona. Porcje na talerzach polać sosem ogórkowo-jogurtowym

Sos jogurtowo-ogórkowy: zielonego ogórka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, odsączyć ze startego ogórka cały sok i wymieszać go z jogurtem naturalnym, posolić i dodać dużo posiekanej mięty 




Ziemniaki zapiekane z rozmarynem i siemieniem lnianym:

- ziemniaki, pocięte na 1,5-2cm kostki
- świeży rozmaryn
- siemie lniane
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek, sól gruboziarnista
Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia lub na blasze, polać oliwą, posypać równomiernie rozmarynem i siemieniem lnianym , posolić, wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika na 35-40min.

Ser biały w tajemniczym sosie:
Ser biały pocięty na średniej wielkości kawałki zalać tajemniczym sosem z: oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, świeżego posiekanego tymianku i soli gruboziarnistej.

Sałatkę przyrządzamy z ogórków, od których odcisnęliśmy sok na sos jogurtowy. Dodajemy bardzo dużo posiekanej świeżej bazylii oraz pomidory pocięte w kawałki średniej wielkości. Doprawiamy solą oraz oliwą z oliwek.

Życzymy smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo żałujemy, że nie było nas w ośle....ale ziemniaczki z ziołami juz wypróbowane w domu....pycha...

    OdpowiedzUsuń